Ur tidningen Motor december 2008.
Trots att man kallar mig Peter så gillar jag recensionen...Journalisten och fotografen Anders Witt (f. 1947) gav 2007 ut Husbil i Europa byggd på egna resor med husbil.
Tyska Avstickare bygger också på erfarenheter från husbilsresor. Witt har åkt kors och tvärs genom Tyskland med sin kamera och besökt kända och okända platser. Författaren understryker att urvalet avstickare till stor del är slumpmässigt. Detta kan stimulera läsaren till att våga avvika från de stora färdvägarna.
Resultatet är en mycket stimulerande resebok, som inte är en guidebok i vanlig bemärkelse. Sådana bör användas som komplement.
Förutom inbjudande, atmosfärrika beskrivningar av städer, byar, mat, natur, historia finns praktiska avsnitt: färjeförbindelser, boktips, att handla, råd för husbil/bilresan.
Tysk historia, både den äldre och den nutida, fogas smidigt in i texterna allt utifrån var Witt befinner sig.
Hans egna foton är inspirerande och samverkar ypperligt med hans personligt hållna texter. Utsnitt ur kartor finns insprängda på uppslagen på ett attraktivt sätt. Genomgående ges tips om intressanta webbsidor. Bokens layout är mycket tilltalande.

En recension i Bibliotekstjänsts (BTJ) häfte som skickas till Sveriges bibliotek. Lektör är Karin Engvén.